Szomor

Szülőfalum Szomor. A község honlapja: Szomor

Visszaemlékezés:

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/ugyanabba-az-oviba-jarnak-a-szomori-gyerekek-mint-anno-az-ukszuleik-687307

Ugyanabba az oviba járnak a szomori gyerekek, mint anno a  szüleik

2016. október 6. 14:31 Zsíros Krisztina

Óvodások énekes-táncos műsorával, szakmai programokkal, emléktábla-avatóval ünnepelték Szomoron az óvodai nevelés 120 éves évfordulóját tegnap délelőtt a község közösségi házában. Az előadók mindegyikének volt emléke a szomori ovis korszakról, elcsukló hangon idézték vissza kisgyermekkoruk legszebb időszakát.

Belevszki Zsuzsanna tervei alapján készített emléktábla díszíti tegnaptól az óvoda falát, amelyet a szomori óvodai nevelés 120 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen avattak fel. Borkuti János és unokája, Balázs leplezték le az óvoda logóját ábrázoló alkotást. A községben élő család minden tagja itt töltötte kisgyermekéveit, megható pillanatokkal kísérve hullott le az emléktáblát fedő lepel.

– Olyan évforduló ez, amelyre igazán büszke lehet egy kis falusi óvoda. Az elmúlt évtizedek történelmi távlatokba nézve is nagy időt ölelnek fel. Sok-sok arc, gondolat, emlék, tárgy és érzés bukkan fel az emlékezetekben. Megelevenednek a dolgos hétköznapok, a meghitt ünnepek, a felújítási munkával járó aggodalmak és örömök egyaránt. Jó visszagondolni és felidézni ezeket a pillanatokat. Azt kívánom, hogy olyan nevezetes nap legyen ez a mai, amely minden jelenlévő emlékében örömként jelenik meg az évek múltával is – köszöntötte Kovács Imréné óvodavezető a szülőket, a megjelent vendégeket a község közösségi házában, majd az óvodások a „Guten Tag, junge Mädchen” kezdetű dallal fogadták a vendégeket, Zavarkó Balázsné óvodapedagógus felkészítésével tánccal is kedveskedtek a résztvevőknek.

– Olyan furcsa most, vajon összement az ovi, vagy csak én nőttem meg? Ma is tudom, melyik polcon volt a kedvenc játékom. És az a karamellás tej, ami itt volt, nincs sehol máshol, csak az óvodában a reggeli mellé. Többnyire szót fogadtunk, legalábbis úgy emlékszem – csalt mosolyt mindenki arcára Kerekes Mihály emlékezése, aki 2005-2009-ig járt a szomori óvodába. Ezután – ahogy Nagy György polgármester fogalmazott önmagára utalva – egy kicsit korábbi óvodás ünnepi megnyitója következett.

– Nagyon sok idő, 120 év telt el óvodánk megalapítása óta. Négy-öt generáció és 2000-2500 gyermek kezdte meg itt az intézményi köznevelést. Úgy gondolom, hogy a 120 év bizonyította, hogy sikeres óvodai nevelés folyik, hála az itt dolgozóknak. Szeretném megköszönni a volt és jelenlegi óvónőknek, dajkáknak és minden segítőnek. Az ő személyük eggyé vált az intézménnyel. Kívánom, hogy a következő 120 év nyugodt, békés körülmények között teljen el és ne kelljen 120 évet várni arra, hogy újra 80 óvodásunk legyen – mondta Nagy György polgármester. Hozzátette, az az épület, amelyben most az óvoda működik, idősebb, mint a szomori óvodai nevelés. Az épület éppen 130 éve iskolának épült. Az önkormányzat most a felújításához szükséges forrásra pályázott, hogy a kicsik megújult helyen tölthessék kisgyermekéveiket.

Dr. Benedek István közoktatási szakértő ezután a szomori óvodáztatás neveléstörténeti aspektusáról tartott szakmai előadást a résztvevőknek, majd Szakács Viktória óvodapedagógus képes összeállítással mutatta be a szomori óvoda történetét. Az évforduló alkalmából ma délután 17 órától a közösségi házban dr. Eigner Bernadett tart előadást Ki nevel a végén címmel. Pénteken kora délutántól pedig a szülőket is várják az óvodába, ahol népi játékokkal, játszóházzal készülnek az óvónők a kisgyermekeknek.

 Német nemzetiségi nevelést kapnak

A gyerekek az óvodában német nemzetiségi nevelést kapnak. Az óvoda a 120 év alatt három telephelyen működött a községben, de mindig egy biztos pont volt a falu életében, amelyet nem érintett politikai nyomás, összevonások. A szomori óvodát a megyében az elsők közt alapították. 1896-ban úgy határoztak, hogy a településen működő kisdedóvó mellett óvodát is kell alapítani. Az orvosi rendelő helyén működő intézményt 1903 áprilisában adták át, melyen megjelent Sárközy Aurél főispán és Asztalos Béla megyei főjegyző is. A főispán nagy ívű beszéddel nyitotta meg az új óvodát, és a lakosságot hazaszeretetre, és a magyar nyelv ápolására buzdította. A második világháború megtépázta az épületet, az akkori vezető 1948-ra tudta helyreállítani.
– 1957-től Szakács Józsefné vezette az óvodát, amely fokozatosan és szépen fejlődött, 1961-től főzőkonyhával bővült. Ezek voltak az én óvodás éveim is – emlékezett elcsukló hangon Nagy György polgármester. 1979-ben kinőtte régi helyét és a társadalmi munkával átalakított Kézdi-Vásárhelyi kastélyba költözött. 1981-ben a tanács vezetése a szomori és a gyermelyi óvodát közös vezetés alá vonta. A közös irányítás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért 1986-tól a szomori óvoda újra önálló lett, az intézmény vezetésével Kovács Imrénét bízták meg. Ekkor még 80 gyermek töltötte itt a hétköznapjait, mára már sajnos csak harminc.

Gyüszi László Szomorról

Szomori képek

1945Szomor 1945

2003Szomor 2003